Vietnamese Traditional Food - Tiếng anh cơ bản | Đại học Tài chính - Quản trị kinh doanh
Vietnamese Traditional Food - Tiếng anh cơ bản | Đại học Tài chính - Quản trị kinh doanh. được sưu tầm và soạn thảo dưới dạng file PDF để gửi tới các bạn sinh viên cùng tham khảo, ôn tập đầy đủ kiến thức, chuẩn bị cho các buổi học thật tốt. Mời bạn đọc đón xem!
Môn: Tiếng anh cơ bản (PT1903)
Trường: Đại học Tài chính - Quản trị kinh doanh
Thông tin:
Tác giả:
Preview text:
The catalyst for english Vietnamese traditional food
I did not know Vietnamese food is
1) Cuisines /kwɪˈziːn/
considered one of the healthiest cuisines cách nâu nướng
worldwide. The more I research about our
2) Philosophy | fi'lɔsəfi |
traditional cuisine, the more amazed I was by Triêt học, luân lý
the philosophy behind every Vietnamese
3) Yin and Yang /jɪn/ /ənd /jæŋ/ daily meal. Âm và dương
4) Correspondence/ˌkɒr.ɪ
Vietnamese cuisine is influenced by the ˈspɒn.dəns/
principle of Yin and Yang as well as the Sự hoà quyện
correspondence of five elements. From Yin
5) Elements /ˈeləmənt/
and Yang perspective, the dish should have a Yêu tô
balance that is beneficial for the body, just
6) Beneficial /benəˈfiʃəl/
like ‘hot’ – Yin and ‘cold’ – Yang. This could Có ích
be done by selecting contrasting yet
7) Ingredient | in'gri:djənt |
complimentary ingredients; for example, Gia vị
seafood (cold) comes with ginger, spicy
8) Harmonize | 'hɑ:mənaiz |
foods are often harmonized by sourness, Làm hài hoà
and even in health care, flu could be treated
9) Sourness | 'sauənis |
with ginger water. That is amazing, isn’t it? Vị chua
Fanpage: The Catalyst for English Hotline: 096 2799 826 The catalyst for english Vietnamese traditional food
From the perspective of 5 element principle, 10) Spices | spais |
a dish must comprise five spices: spicy, sour, Gia vị
bitter, salty and sweet. It also includes five
11) Nutrients | 'nju:triənt |
nutrients: powder, water/ liquid, minerals, Chât dinh dưỡng
protein and fat, and even five colors - white, 12) appeal | ə'pi:l |
green, yellow, red and black. All such five Sự hâp dân
elements contribute to the appeal of the
13) Gourments | gʊə'mei |
dish, and gourmets may appreciate it Người sành ăn
through five senses: visual (to attract the 14) Sense | sens |
eyes), taste (to feel the flavors on the Giác quan
tongue), touch (to be perceptive when 15) Aroma | ə'roumə |
touching), smell (to notice the aroma) and Hương vị
sound (to hear the sound of crispiness).
16) Crispiness | ˈprīsēnəs | 70 Độ giòn
This is how delicate Vietnamese cuisine is.
17) Delicate | ˈdelikət | Tinh tê
Fanpage: The Catalyst for English Hotline: 096 2799 826